GettyImages 1295338024 Bread CI20 150 DPI (1)

Simpele tips voor een stralend schone oven

De oven is een belangrijk apparaat voor het maken van de lekkerste gerechten. Je kan er de mooiste creaties mee op tafel toveren, maar ze wordt snel vuil. Vettigheid en aangekoekte etensresten kunnen een spelbreker zijn, maar dat met onze tips krijg je ze makkelijk weg. 

Oven reinigen met een stoomreiniger

Stel het schoonmaken van je oven niet uit; hoe langer vuilresten erin blijven zitten, hoe lastiger ze te verwijderen zijn. Een stoomreiniger kan ingezet worden om heel de oven te reinigen. Je doet dit met deze 3 simpele stappen. 

  1. Haal alle losse en makkelijke etensresten weg met een vochtige doek. 
  2. Verwijder alle etensresten met de stoomreiniger. Gebruik hiervoor de ronde borstel of de handsproeier. 
  3. Veeg het losgekomen vuil zo snel mogelijk weg met een microvezeldoek. 

Richt de straal niet direct op de elektrische onderdelen zoals de lamp of de waaier aan de binnenkant van de oven. 

Extra tips 

Heb je te maken met hardnekkige voedselresten? Bevestig dan een schuurspons aan het mondstuk van de stoomreiniger. Plaats de spons over de ronde borstel en wrijf tijdens het stomen over de vervuilde plek. Blijf wrijven totdat het vuil vloeibaar wordt.

Nieuwere ovens zijn vaak uitgerust met een zelfreinigingsfunctie. De pyrolysefunctie verwarmt de oven tot 500°C, waardoor etensresten in as worden omgezet. Vervolgens hoef je alleen nog maar de as weg te vegen, en je oven is weer schoon.

Huismiddeltjes om de oven schoon te maken

  • Baking soda: Meng 1 kop baking soda en 1 kop water tot een dikke pasta. Breng de pasta aan op de verbande plekken en laat het 30 minuten inwerken. Het aangekoekte vuil lost op en het  zuiveringszout begint te schuimen en droogt geleidelijk op. Haal daarna het droge poeder uit de oven. 
  • Azijn: 
    • Lichte vervuiling: Meng keukenazijn met afwasmiddel en breng het aan op de vuile plek en laat het inwerken. Veeg het vuil daarna weg met een vochtige doek. 
    • Hardnekkige vervuiling: Vul een hittebestendige schaal, zoals een braadpan, met water. Voeg er 2 à 3 eetlepels schoonmaakazijn aan toe. Zet de schaal in de oven voor 45 minuten op 150°C. De stoom die vrijkomt zorgt ervoor dat het vuil losgeweken wordt. Als de oven is afgekoeld, veeg het dan schoon met een vochtige doek.
  • Zout: Maak de bodem van de oven vochtig met een doek. Strooi genoeg zout over vlekken en aangebrande etensresten. Verwarm de oven tot 50°C en zet pas uit als het zout bruin wordt en veeg het weg na afkoeling van de oven. 

Een schone oven is essentieel voor het bereiden van de heerlijkste gerechten, en met de juiste aanpak is het reinigen ervan geen zware taak. Of je nu kiest voor een stoomreiniger, zelfreinigingsfunctie, of huismiddeltjes zoals baking soda en azijn, je oven kan weer stralen als nieuw. Door regelmatig onderhoud en het volgen van deze eenvoudige stappen, blijft je oven in topconditie en klaar voor je volgende culinaire creatie.