Schoonmaaktaken in de keuken
- Oven schoonmaken
- Afwasmachine reinigen
- Dampkap reinigen
- Kookplaat reinigen
- Ramen wassen
- Kranen ontkalken
- Voegen reinigen
- Tegelvloer reinigen
- Afvoer reinigen
Werkblad poetsen
Het werkblad is het meest gebruikte oppervlak in de keuken. Daarom komt het vaak in contact met levensmiddelen. Kuis het daarom na elk gebruik goed af om hygiënisch te kunnen koken. Maak het werkblad ook één keer per week grondig schoon. Bij sterkere vervuiling raden we je aan om bij een water- en alcoholbestendig oppervlak een basisch reinigingsmiddel te gebruiken om hardnekkige vlekken te verwijderen. Los vuil kan je opvegen of makkelijk opzuigen met een draadloze kruimeldief.
Wees extra voorzichtig met natuursteen zoals marmer en graniet, want ze zijn gevoelig voor zure reinigingsmiddelen of middelen die oplosmiddel bevatten. Gebruik hiervoor speciale reinigingsmiddelen die je bij een vakhandel kan vinden of neutrale middelen van in de winkel. We raden je ook aan om producten zonder schuimvormers te gebruiken. Dit zijn de basisregels voor de regels van zo'n gevoelig oppervlak:
- Verwijder vlekken op natuurstenen werkbladen zo snel mogelijk.
- Gebruik een zachte, vochtige doek om alles af te kuisen. Een droge doek kan in combinatie met het vuil kleine krasjes veroorzaken.
- Neem het oppervlak na het reinigen nog een goed af met schoon water om alle resten van reinigingsmiddelen te verwijderen.
- Wrijf ten slotte de oppervlakken schoon met een schone doek om vlekken te voorkomen.
Een stoomreiniger is een vriendelijker alternatief om te reinigen zonder chemische middelen. De druk en de hete stoom verwijderen 99.99% van alle bacteriën en hardnekkig vuil. Daardoor is een stoomreiniger ook erg geschikt voor het reinigen van de dampkap, kookplaat en oven.
249,95 Incl btw
296,56 Incl btw
Fronten reinigen
Na een tijdje krijg je ook gebruikssporen op de fronten van jouw keuken. Meestal zie je vooral op hoogglans oppervlakken al snel vetvlekken en vingerafdrukken. Spetters van saus of andere vloeistoffen moeten direct van het keukenfront verwijderd worden, anders wordt het moeilijker en moeilijker om ze te verwijderen. Je kan alle soorten keukenfronten reinigen met een product uit de winkel of een mild afwasmiddel. Maak de fronten schoon met proper water en een zachte doek. Droog ze daarna zorgvuldig af en denk zeker aan de profielen, hoeken en randen. Gebruik geen agressieve of schurende middelen, ze kunnen krassen veroorzaken of het oppervlak aantasten.
- Op glazen oppervlakken zijn vingerafdrukken en kalkaanslag snel zichtbaar. Kalkaanslag kun je eenvoudig verwijderen met citroenzuur, terwijl vingerafdrukken kunnen worden weggewerkt met een glasreiniger of een beetje afwasmiddel.
- Voor houten oppervlakken is het aan te raden deze schoon te maken met een licht vochtige doek of een zachte borstel. Bij fronten met houtfineer kan een speciale meubelreiniger worden gebruikt om het oppervlak extra te verzorgen. Zorg ervoor dat je het hout niet te nat maakt en reinig altijd in de richting van de houtnerf. Droog het oppervlak daarna goed af.
- Roestvrijstalen oppervlakken kunnen bij hardnekkig vuil worden schoongemaakt met een speciale RVS-reiniger. Meestal is een vochtige microvezeldoek echter voldoende, aangezien deze oppervlakken gemakkelijk te reinigen zijn. Vermijd het gebruik van verzorgingsproducten die een laagje achterlaten.
Bronnen van bacteriën in de keuken
- Snijplank: Een snijplank met veel krassen is een goede bodem voor bacteriën, ze kunnen zich goed nestelen in de groeven. Stop de snijplank in de afwasmachine of was af met voldoende afwasmiddel en een spons.
- Keukenspons: Sponzen zijn vaak echte broeinesten voor bacteriën. Op één doekje of sponsje kunnen wel meer dan 300 soorten bacteriën zitten. Vervang ze daarom minstens één keer per week.
- Messenblok: De inkepingen van een messenblok zijn een ideale plaats voor bacteriën. Vochtige messen helpen de groei van bacteriën nog meer. Daarom reinig je best het messenblok één keer per maand met een smalle borstel en zeepsop.
- Op de vloer voor de spoelbak, kasten en de koelkast bevinden zich erg veel bacteriën en kleine verontreinigingen. Daarom reinig je deze plekken regelmatig.
Koelkast schoonmaken
Koelkasten zijn vaak een broedplaats voor bacteriën. Omdat je hier veel levensmiddelen bewaart, is een grondige reiniging en goede hygiëne van groot belang. Schakel eerst de koelkast uit en haal al het voedsel en drinken eruit. De meeste bacteriën bevinden zich in de groentelade, waar de temperatuur het hoogst is. Verwijder alle plateaus en lades en leg deze in de afwasmachine of de spoelbak. Reinig de binnenkant en de afdichtingen van boven naar beneden met een doek. Voor moeilijk bereikbare plaatsen kun je een houten prikker gebruiken. De afvoeropening kun je schoonmaken met een tandenstoker of een trekbandje. Droog alles goed af, zet de koelkast weer in elkaar en schakel de stroom weer in.
Maak de buitenkant ook regelmatig schoon. Trek de koelkast een beetje naar voor om stof en vuil aan de achterkant te verwijderen. Hierbij kan je een stofzuiger of een plumeau gebruiken. Neem de vloer eronder ook ineens mee. Poets alle buitenwanden grondig en droog alles daarna goed af met een zachte en pluisvrije doek.
397,94 Incl btw
Enkele handige tips:
- Tip 1: Als je koelkast helemaal vol zit, verlaag dan de temperatuur een beetje. Dit komt omdat de koude lucht minder goed circuleert wanneer de koelkast vol is, en bij lagere temperaturen vermenigvuldigen bacteriën zich minder snel.
- Tip 2: Ontdooi het vriesgedeelte of het vriesvak van de koelkast minstens één keer per jaar. Hoe meer ijs zich ophoopt in de vriezer, hoe meer energie er nodig is om te koelen. Daarnaast kunnen voedingsmiddelen bederven door een teveel aan ijs, omdat de vereiste constante minimumtemperatuur van -15 °C mogelijk niet meer wordt bereikt. Schakel het vriesvak uit voordat je gaat ontdooien en plaats een bak met heet water erin om het ijs te laten smelten. Een stoomreiniger met powersproeier kan dit proces versnellen.
Huismiddeltjes om de keuken te reinigen
- Een mengsel van bakpoeder en water is bijzonder effectief voor het verwijderen van hardnekkige resten in de oven of op de bakplaat. Breng het mengsel aan op de vervuilde plekken en laat het het beste een nacht inwerken. De volgende dag kun je het vuil gemakkelijk wegschrapen met bijvoorbeeld een kunststof schraper en vervolgens afnemen met een vochtige doek.
- Om vet van oppervlakken en kasten te verwijderen, is lauw water met een beetje afwasmiddel meestal voldoende. Roestvrijstalen oppervlakken kun je eenvoudig schoonmaken met een vochtige microvezeldoek. Voor roestvlekken en hardnekkig vuil is wijnsteenbakpoeder een goede oplossing: meng het met water tot een papje, breng het aan en boen het voorzichtig in met een zachte spons. Veeg daarna af met een vochtige doek en droog het oppervlak grondig.
- Voor het verwijderen van kalkaanslag zijn azijn of citroenzuur zeer effectief. Deze middelen zijn ook geschikt voor het schoonmaken van afvoeren en het bestrijden van onaangename geuren. Vermijd echter het gebruik van zure schoonmaakmiddelen op geanodiseerde of verchroomde oppervlakken.
- Houten oppervlakken kun je reinigen met soda. Bij hardnekkig vuil meng je een eetlepel soda met een liter water en gebruik je een zachte borstel om houten fronten of snijplanken schoon te maken.